Category Archives: 12-års tænder

Så blev det tid til 12-års tænderne

Hvad er 12-års tænder?

Der kommer i alt fire 12-års tænder. 12 års-tænderne bryder frem lige bag 6-års tænderne, og de kan faktisk være lidt svære at få øje på, særligt fordi de ikke skubber en mælketand med ud på deres vej. Det er derfor vigtigt, at du som forælder holder ekstra godt øje, når der børstes tænder. 12-års tænderne kommer omkring 12-års alderen, men de kan også sagtens komme før. Det vil sige, at de kan komme frem, når dit barn er 11 år, men de kan også vente på sig og først komme, når dit barn fylder 13 år. Det er altså meget forskelligt fra barn til barn, hvornår tænderne begynder at titte frem, men uanset hvad så har de brug for meget pleje, og det kan derfor være en god idé at forhøre dig hos dit barns tandlæge, om hvordan I bedst passer på de fire nye tænder. Der findes mange gode tandlæger på hele Sjælland, der vil kunne hjælpe både dig og dit barn, så om du søger en tandlæge i Brøndby eller Glostrup, så vil du med sikkerhed kunne finde en erfaren tandlæge nær dig.

Så blev det tid til 12-års tænderne

 

Vær grundig med tandbørsten fra starten af

Selvom det kun er en lille hvid kant, der titter frem, så er det vigtigt at gnubbe 12-års tanden helt ren med tandbørsten. På den måde sikrer du, at der ikke kommer huller. 12-års tanden er nemlig meget sårbar i starten, og du skal derfor helt fra starten af holde 12-års tænderne rene, da de gerne skal holde hele dit barns liv. Der vil ligge en lille lap tandkød over selve tanden i starten af frembruddet, og under denne lap kan der sidde mange bakterier og gemme sig. Bakterier som kan lave huller i den lille ny tand.

 

Hjælp dit barn med børstningen

12-års tanden vil i starten af frembruddet være meget lavere end de andre kindtænder. Af den årsag skal der derfor bruges en særlig teknik til at børste tanden med, før den kan blive helt ren. Du skal bruge spidsen af tandbørsten til at børste 12-års tanden med. Du kan også vælge at købe en solo tandbørste, hvis du synes, at den er nemmere at komme til med.

Det er vigtigt, at ikke bare overlader tandbørstningen til dit barn, da de nemlig ofte ikke selv kan holde 12-års tænderne helt rene. Derfor er det en god idé, at hjælpe dit barn med tandbørstningen, til barnet er 10-12 år. Det kan være forskelligt fra barn til barn, og det kan derfor være en god idé at forhøre dig hos dit barns tandlæge. Der findes mange dygtige tandlæger, der har masser af erfaring med 12-års tænderne, og du kan derfor både finde en tandlæge i Brøndby, Glostrup og Albertslund, alt efter hvor du bor på Sjælland.

Yderligere vil tandlægen også kunne forklare og vise dit barn, hvor det er vigtigt at børste godt, og hvorfor det er det. Grundlæggende vil en tandlæge anbefale, at du som forælder børster dit barns tænder eller børster efter mindst én gang om dagen. Så husk at hjælpe dit barn også selvom, at de synes, at de kan selv.

Glostrup Tandplejecenter
Hovedvejen 61
2600 Glostrup
Tlf: 43 45 48 48