Category Archives: Tandhygiejne

Hvad er paradentose?

Paradentose

I folkemunde er paradentose også kendt som de løse tænders sygdom. Det er en betændelsestilstand, og noget de fleste får på et eller andet tidspunkt i livet.

Betændelsen starter i knoglen, som tandroden sidder fast i, og vil lige så stille med tiden æde knoglen op. Det er ikke noget, der nødvendigvis kan ses eller mærkes med det samme, da det er noget, der kommer ”snigende” med tiden. Det er derfor vigtigt at have en kompetent og erfaren tandlæge i Horsens, som kan hjælpe med at opdage det i tide og bekæmpe sygdommen så grundigt som muligt.

Opdages paradentosen i et tidligt nok stadie, kan det godt lade sig gøre at stoppe processen for videreudviklingen af betændelsen. Men hvis det opdages for sent, er det desværre set hos flere, at man ender med at miste tænderne.

Det er noget, der hyppigst forekommer hos mennesker i 30 års alderen – så her vil der være en god idé at få din tandlæge til at kigge efter det, hver gang du er til dit årlige tjek.

Skal du have en professionel paradentosebehandling i Horsens, er det altid en god idé at forhøre dig hos din tandlæge, hvordan du selv kan være med til at nedkæmpe betændelsen, og hvordan du skal opretholde din mundhygiejne efterfølgende.

Selve paradentosebehandlingen kan være lidt mere kompleks, specielt da det er forskelligt fra person til person, da det kommer an på, hvor meget betændelsen har spredt sig. En almindelig behandling foregår som regel ved at man fjerner tandsten og bakteriebelægninger, hvorefter tænderne pudses glatte. Herefter vil tandlægen, som beskrevet tidligere, give de rette instruktioner i, hvordan mundhygiejnen opretholdes.

Er der tale om en udvidet behandling, vil der skulle fjernes noget af det betændte tandkød, så området bliver mindre og lettere at holde rent.

Udover, at det hyppigst forekommer i 30 års alderen, er der samtidig også nogle, der er mere udsatte end andre. Er man ryger, har knogleskørhed eller døjer man med mundtørhed, er man i større risiko for at få paradentose. Lige så hvis man har diabetes – specielt hvis man har et meget ustabilt blodsukker. Paradentose kan samtidig også være med til at forværre sukkersygen.

Man kan selvfølgelig gøre noget selv for at forebygge sygdommen bedst muligt. Det vigtigste råd af dem alle, er selvfølgelig at børste tænder to gange om dagen, efter tandlægens anvisninger. Derudover er det også vigtigt, at bruge tandstikker eller tandtråd, så man får alle madrester ud mellem tænderne. Og sidst, men ikke mindst, kan udelukkelse af sukkerholdige drikke og føde også gøre en kæmpe forskel.

Tandlægerne Nørretorv
Nørretorv 2
8700 Horsens
75 62 26 26

 

Så blev det tid til 12-års tænderne

Hvad er 12-års tænder?

Der kommer i alt fire 12-års tænder. 12 års-tænderne bryder frem lige bag 6-års tænderne, og de kan faktisk være lidt svære at få øje på, særligt fordi de ikke skubber en mælketand med ud på deres vej. Det er derfor vigtigt, at du som forælder holder ekstra godt øje, når der børstes tænder. 12-års tænderne kommer omkring 12-års alderen, men de kan også sagtens komme før. Det vil sige, at de kan komme frem, når dit barn er 11 år, men de kan også vente på sig og først komme, når dit barn fylder 13 år. Det er altså meget forskelligt fra barn til barn, hvornår tænderne begynder at titte frem, men uanset hvad så har de brug for meget pleje, og det kan derfor være en god idé at forhøre dig hos dit barns tandlæge, om hvordan I bedst passer på de fire nye tænder. Der findes mange gode tandlæger på hele Sjælland, der vil kunne hjælpe både dig og dit barn, så om du søger en tandlæge i Brøndby eller Glostrup, så vil du med sikkerhed kunne finde en erfaren tandlæge nær dig.

Så blev det tid til 12-års tænderne

 

Vær grundig med tandbørsten fra starten af

Selvom det kun er en lille hvid kant, der titter frem, så er det vigtigt at gnubbe 12-års tanden helt ren med tandbørsten. På den måde sikrer du, at der ikke kommer huller. 12-års tanden er nemlig meget sårbar i starten, og du skal derfor helt fra starten af holde 12-års tænderne rene, da de gerne skal holde hele dit barns liv. Der vil ligge en lille lap tandkød over selve tanden i starten af frembruddet, og under denne lap kan der sidde mange bakterier og gemme sig. Bakterier som kan lave huller i den lille ny tand.

 

Hjælp dit barn med børstningen

12-års tanden vil i starten af frembruddet være meget lavere end de andre kindtænder. Af den årsag skal der derfor bruges en særlig teknik til at børste tanden med, før den kan blive helt ren. Du skal bruge spidsen af tandbørsten til at børste 12-års tanden med. Du kan også vælge at købe en solo tandbørste, hvis du synes, at den er nemmere at komme til med.

Det er vigtigt, at ikke bare overlader tandbørstningen til dit barn, da de nemlig ofte ikke selv kan holde 12-års tænderne helt rene. Derfor er det en god idé, at hjælpe dit barn med tandbørstningen, til barnet er 10-12 år. Det kan være forskelligt fra barn til barn, og det kan derfor være en god idé at forhøre dig hos dit barns tandlæge. Der findes mange dygtige tandlæger, der har masser af erfaring med 12-års tænderne, og du kan derfor både finde en tandlæge i Brøndby, Glostrup og Albertslund, alt efter hvor du bor på Sjælland.

Yderligere vil tandlægen også kunne forklare og vise dit barn, hvor det er vigtigt at børste godt, og hvorfor det er det. Grundlæggende vil en tandlæge anbefale, at du som forælder børster dit barns tænder eller børster efter mindst én gang om dagen. Så husk at hjælpe dit barn også selvom, at de synes, at de kan selv.

Glostrup Tandplejecenter
Hovedvejen 61
2600 Glostrup
Tlf: 43 45 48 48