Category Archives: Ledelse

Sådan praktiseres anerkendende ledelse

Gennem de seneste mange år er anerkendende ledelse blevet populært især inden for det offentlige. Dette hænger sammen med ændringen i medarbejdernes holdning til deres arbejde. Medarbejderne vil være set og hørt, så de vil føle, de bliver værdsat. Hvis ledelsen ikke understøtter disse behov, kan det betyde, at en – ellers kompetent – medarbejder rykker videre til en anden virksomhed, som kan understøtte medarbejderens behov for anerkendelse.

 

Vær positiv, men husk balancen

Den anerkendende ledelsesstil bliver set på, som en meget positiv tilgang til alt hvad der har med den pågældende virksomhed af gøre. Det er bare vigtigt, at huske ikke at lade positiviteten stå i vejen for kritiske holdninger. En virksomhed kan ikke fungere, hvis alt skal være lutter lagkage, og ingen må komme med konstruktiv kritik. Det er vigtigt at finde balancen mellem at være positiv og kritisk, så ens kritik bliver fortalt på en diplomatisk måde. Det er også vigtigt, at virksomheden er autentisk og dermed ikke bare på overfladen ser ud som om alle medarbejderne har det fantastisk, hvis det i virkeligheden ikke forholder sig sådan. Når lederen anerkender sine medarbejdere er det vigtigt, at få medarbejderen til at forstå hvor vigtig den enkelte person er for virksomheden. Sådan en form for anerkendelse vil virkelig rykke den enkelte medarbejders arbejdsglæde og performance.

Sådan praktiseres anerkendende ledelse

Anerkendende ledelse i det offentlige

De fleste, som arbejder inden for det offentlige, har med mennesker af gøre og har de såkaldte omsorgsjobs. Det er i højere grad offentligt ansatte der får stress og føler sig presset på deres arbejdsplads. Når der tales om god ledelse i det offentlige, er det derfor naturligt at bringe den anerkendende ledelsesstil på banen. Hvis man anerkender og roser disse medarbejdere, vil det både motivere dem til at yde mere, men også få dem til at føle sig bedre tilpas og forstå, at det de bruger deres hverdag på faktisk betyder noget.

Det er altså vigtigt at anerkende sine medarbejderes indsats, da det kan have betydning for virksomhedens performance, men også for den enkelte medarbejders arbejdsglæde. Det er dog vigtigt at huske på, at en virksomhed ikke kan køre rundt kun ved brug af positivitet. Der er brug for kritiske holdninger og diskussioner, for at virksomhedens fulde potentiale kan opnåes.

 

Carsten Wendt
Salekildevej 6
3200 Helsinge
Tlf: 70 27 21 94